Türkiye'nin her noktasına 1000 TL ve üzeri Kargo ÜCRETSİZ!

Oud Notası

28-07-2022 17:03
Oud Notası
Oud Notası
Dünyanın en pahalı odunu ve parfüm malzemelerinden biri; oud. Yüzyıllardır tütsü, parfüm ve ilaç yapımında kullanılan kıymetli bir ağaç.
Değeri ve maliyeti sebebiyle "sıvı altın” olarak biliniyor.
 
Çin, Arap, Japon ve Hint halklarında kutsal günlerde ve bayramlarda kullanılmış ve Orta Çağ dönemlerinde soğuk algınlığı ve sindirim rahatsızlıklarının tedavisinde rol oynamış. Kokusu uyumla ve sükunetle bağdaştırılan oudun, düzenli olarak kullanıldığında evdeki negatif enerjiyi yok ettiği söyleniyor. Budizm, Hinduizm, İslam, Taoizm ve Hristiyan dinlerinde makbul bir tütsü olarak kabul görüyor.
 
Oudun anavatanı Güneydoğu Asya. Eskiden oradaki oud ticareti nedeniyle Hong Kong "güzel kokulu liman” olarak anılırmış. Ayrıca Çin’in güneyinde konuşulan Kanton dilinde Hong Kong "kokulu liman” anlamına geliyor. Oud’un hem yağı hem de tütsüsü güçlü birer afrodizyak olarak biliniyor.
 
 
Parfüm dünyasında en değerli malzemelerden biri olan oud yağı, oud ağacının reçinesinden elde ediliyor. Yağın elde edilmesinde kullanılabilecek üç damıtma yöntemi var. Ancak en yaygın olarak hidrodamıtma ve buhar damıtımı kullanılıyor. Bu iki damıtma yöntemi bile oud kokusunda büyük farklar yaratıyor. Buhar damıtımı ile elde edilen oud yağı hidrodamıtma işleminden geçen yağın o eşsiz üç boyutlu dumansılığına sahip olmuyor. Ancak iki damıtma yönteminin sonunda da yağ filtreleniyor, güneşte bekletiliyor ve bir süre dinlendiriliyor. Yağ ne kadar uzun süre dinlendirilirse o kadar güzel kokuyor. Oud’un kokusunda oldukça büyük fark yaratan ince bir detay daha var: kullanılan oud ağacının yaşı. Oud ağacı ne kadar yaşlıysa ağacın reçinesi o kadar yoğun ve kaliteli oluyor. Ancak her oud ağacı reçine üretemediğinden yaşlı ağaçlar daha çok talep görüyor. Bu talep ise bu türü tükenme tehlikesiyle karşı karşıya getiriyor. Çin’de bu türü korumak amacıyla oud dikimi yaygınlaştırılmış ve ağaca zarar verenlere 10 yıl hapis cezası verileceğine dair bir kanun çıkarılmış.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.